Що таке майоран і чим він корисний?

Майоран – трав’яниста багаторічна рослина, що культивується в садах і горщиках як ароматична та лікарська рослина. Як приправу можна вживати у свіжому та сушеному вигляді. М’який цитрусовий смак майорану робить його смачним та корисним інгредієнтом, забезпечує кілька переваг для здоров’я.

Властивості майорану

Майоран роду Материнка або Губоцвіті низькоросле і з сильним ароматом. Рослина широко використовується у всьому світі. Виростає у країнах Середземноморського басейну, але культивується повсюдно в Європі та Америці. Дуже схожий на орегано.

Майоран садовий – сильногіллястий напівчагарник з маленьким і ароматним листям. Залежно від регіону досягає висоти 40 – 60см. Прямостояче стебло здерев’янілий. Сіро-зелене овальне листя розташоване супротивно. Маленькі білі чи рожеві квітки зібрані у суцвіття, мають характерний запах. Цвітуть із липня до жовтня.

Використовують надземні частини майорану, з яких шляхом перегонки беруть ефірну олію. Майоране, що це за трава? Ця ароматна трава – одна з найпопулярніших у кулінарії. Що це за приправа майоран? Прекрасний аромат та приємний смак є ідеальним доповненням до найрізноманітніших кухонних страв.

Застосування майорану

Хоча майоран рослина в основному використовується як пряність, його також часто використовують як лікарську рослину.

Додаткова інформація! Його вплив на здоров’я вже давно цінується у натуральній медицині. Майоран є одним із найсильніших джерел природних антиоксидантів.

Активними інгредієнтами, які він містить, є ефірна олія, в’яжучі та гіркі речовини. Основні лікарські дії майорану:

  • діє проти здуття живота, спазмів, кишкових кольок;
  • покращує травлення;
  • допомагає при застуді та грипі, полегшує кашель, розріджує слиз;
  • допомагає при сінній лихоманці та астмі;
  • заспокоює нервову систему;
  • допомагає при мігрені;
  • покращує якість сну;
  • має сечогінну дію,
  • має антисептичну дію, дезінфікує та загоює дрібні пошкодження шкіри.

Майоран містить багато корисних для здоров’я речовин. Насамперед, це білки, омега-3 та -6 жирні кислоти, клітковина, вітаміни С, Е, К, А та бета-каротин. Майоран містить мінерали: залізо, кальцій, цинк, мідь, селен, фосфор та марганець.

Відомо, що він має антисептичні, антибактеріальні, противірусні та протигрибкові властивості. На додаток до цього також має серцево-судинні та емоційні переваги. Майоран також може допомогти при захворюваннях дихальної системи. Звільняє дихання при кашлі та полегшує застуду.

Завдяки своїй розслаблюючій та заспокійливій дії благотворно впливає на нервову систему та її розлади. Його можна використовувати проти нервового занепокоєння, головного болю, мігрені та безсоння. Народна медицина навіть використовує його під час епілепсії.

При зовнішньому застосуванні трава майоран допомагає при ранах, свербежі, ревматичних болях та варикозному розширенні вен. Для цього можна приготувати масляний екстракт зі свіжої трави та використовувати для розтирання.

Чай майорану можна використовувати при шлунково-кишкових розладах, метеоризмі або застуді. Зі свіжого або сушеного листя готують чай або екстракт. Сушений майоран ароматніший, ніж свіжий.

Чай має сечогінну дію, підвищує апетит, і при необхідності заспокоює нерви, знімає стрес, розслаблює тіло та покращує якість сну. Використання майорану у чаї полегшить здуття живота, спазми та підтримає травлення.

Чай майорану допоможе від задушливого кашлю. Він розслаблює дихальні шляхи та сприяє відхаркуванню слизу. Рекомендується пити по 1 склянці на день. При гострих проблемах (кашлі, застуді та грипі) вживають по 2 склянки на день. Також підходять інгаляції із відвару. Чай підходить для маленьких дітей, проте людям з високим кров’яним тиском слід з обережністю вживати такий чай.

Спосіб приготування: дві чайні ложки майорану покласти в чашку і залити окропом. Дати настоятися 5-7 хвилин. Процідити і пити теплим.

Зверніть увагу! Чай з майораном має приємний, трохи пряний смак, дуже ароматний, і сам його аромат заспокоює. Ось чому майоран також використовується в ароматерапії.

Вдихання ефірної олії рослини, з її приємним ароматом, може полегшити такі проблеми, як тривога, депресія, напруга чи смуток тощо.

Майоран на кухні

Застосування майорану поширене в кулінарії. Сушений майоран відмінно підходить для ароматизації соусів, м’яса та овочів, а також його можна додавати до піци та страв з томатною основою.

Застосування майорану в кулінарії

Якщо використовується свіжий майоран, додають його в їжу тільки в кінці процесу, щоб зберегти аромат.

Збір врожаю

Особливість майорану в тому, що, на відміну від багатьох пряних трав, його аромат і смак не втрачається при сушінні, а покращуються. Лікарська частина майорану сконцентрована у квітках. Їх потрібно збирати на піку цвітіння і правильно сушити.

Свіжі пагони можна збирати протягом усього літа. Для цього зрізають їх на висоті близько 5 см над землею. Підвішують трави в місці, що провітрюється для просушки. Після сушіння стебла можна зберігати у герметичних контейнерах до року.

Додаткова інформація! Якість сушеного майорану залежить від урожаю, а також часу зберігання. Навіть якщо майоран довго зберігає свій аромат, поступово він його втрачає. Важливо, щоб упаковки були закриті герметично, а час використання не повинен бути занадто великим.

Як виростити майоран?

Завдяки своїм чудовим властивостям, майоран часто вирощують у садах та горщиках на балконах.

Вважається невибагливою рослиною. Однак йому потрібне сонячне місце. Великою перевагою є те, що майоран росте на більшості типів ґрунту, і вимагає мінімального поливу. Однак найкраще підійде піщаний ґрунт.

При посадці слід уникати свіжого гною тварин інакше може загубитися смак, і коріння розвиватиметься недостатньо. Насіння слід розміщувати неглибоко під поверхнею.

Пересаджувати майоран у сад можна лише після того, як пройдуть морозні ночі, коли повітря та ґрунт прогріються. При поливі важливо не перелити рослину.

Побічні ефекти

Ніколи не слід використовувати майоран більше двох тижнів, оскільки часте та тривале використання може спричинити головний біль. Під час вагітності слід уникати майорану, особливо ефірної олії.

Майоран

Майоран — це ароматична рослина з родини глухокропивових, до якої також належать такі пряні трави, як м’ята, шавлія, орегано. Зовні майоран дуже схожий на орегано, їх навіть інколи плутають. Але він не має такого сильного аромату чи смаку, як орегано, і тому більш універсальний. Смак у майорану солодкий з відтінками сосни та цитрусових. Він асоціювався з любов’ю та щастям, очищенням та зціленням у давні часи у греків, римлян та європейців. У середні віки, до того, як хміль почали використовувати для приготування пива, майораном і орегано приправляли ель. Зараз майоран є ключовим інгредієнтом багатьох європейських та середземноморських кухонь.

Чим корисний майоран

Майоран містить велику кількість заліза і є джерелом вітамінів А та С, а також кальцію, марганцю, вітаміну К. Майоран використовується для полегшення проблем із травленням, таких як нудота та здуття живота. Природні сполуки та фітохімічні речовини карвакрол та тимол надають майорану антисептичні, антибактеріальні, протигрибкові та протизапальні властивості.

Яка енергетична цінність майорану

У 100 грамах сушеного майорану міститься:

  • калорії — 271 ккал;
  • білки — 12,66 г;
  • жири — 7,04 г;
  • вуглеводи — 60,56 г;
  • клітковина — 40,3 г;
  • цукри — 4,09 г;
  • холестерин — 0 г.

Що готують з майорану

Майоран має багато різних застосувань. Його можна використовувати як у несолодких, так і у солодких стравах. Найчастіше ним ароматизують страви з птиці або ковбаси. Також майоран використовується в маринадах для м’яса, риби, птиці, овочів. Він добре поєднується з овочами, томатними соусами та супами. Майоран доповнює інші трави, такі як чебрець, естрагон, петрушка та базилік. Майоран можна використовувати для ароматизації заварного крему, морозива, пирогів, тарталеток та інших десертів із фруктами. Він добре поєднується з динями, яблуками та тропічними фруктами.